Миша Близанац и хор Просветитељи одржали концерт у Лалићу

Манифестација Лалићки сусрети у знаку обележавања великих јубилеја српског народа
21. августа 2018.
Бибиана даривала ученике основне школе у Лалићу
3. септембра 2018.

Миша Близанац и хор Просветитељи одржали концерт у Лалићу

У оквиру манифестације “Лалићки сусрети”, 25. августа одржан је концерт хора “Просветитељи” који се публици у Лалићу представио изабраним родољубивим песмама панонских Срба.

Хор наставника и учитеља из Новог Сада реоснован је 2013. године и ради под руководством Миодрага Мише Близанца, дугогодишњег музичког радника, солисте Српске православне цркве и Радио-телевизије Војводине, који се од самог почетка своје музичке каријере бави очувањем српске нематеријалне баштине.

На репертоару су биле српске родољубиве песме које су забрањиване и веома ретко интерпретиране, а преношене су са колена на колено.

– Представили смо се једним мислим интересантним колажом српских песама насталих током протеклих 500 година, а које су биле скрајњиване, забрањиване и уништаване нашем народу у временима Турака, Аустријанаца и комуниста. Ради се о пројекту који смо симболично радили за ову годину у којој се обележава 170. година Мајске скупштине, 100. година од Великог рата и припајања Војводине Краљевини Србији – каже оснивач хора “Просветитељи” Миша Близанац.

На концерту који је одржан у православном храму Светог великомученика Димитрија изведен је велики број српских родољубивих песама, уз кратко објашњење за сваку песму. Међу њима је и нумера “Мајко, пробуди се” за коју је текст и највероватније музику написао наш велики научник Никола Тесла, а сачувао ју је један свештеник.

Организатор манифестације у Лалићу је Културно-уметничко друштво “Бранислав Нушић” које је заједно са свештеником Српске православне цркве Славком Протићем било домаћин концерта новосадског хора.

“Лалићки сусрети” су трајали два дана, а манифестација је ове године била посвећена обележавању два значајна јубилеја, 170. годишњици проглашења Српског Војводства и 100. годишњици присаједињена Војводине Краљевини Србији.

– То су биле године када су наши преци веровали у своје идеје, веровали у Бога и српство. Оно што је битно истаћи, то је да су и Лалићани учествовали у тим догађајима. Познат је податак да су на Великој народној скупштини у Новом Саду, када су Срби и остали словенски народи одлучили да се ова територија присаједини Краљевини Србији, учествовала два делегата из Лалића. Један Србин и један Словак, Миливој Јовкић и Валент Јан Кушнер, и то говори нешто о нашем месту и нашој историји – истиче Ненад Живанов, потпредседник КУД “Бранислав Нушић”.

Гост културне манифестације у Лалићу поводом обележавања великих јубилеја био је Иван Стратимировић, пензионисани професор из Београда, праунук легендарног војсковође Ђорђа Стратимировића. Изданак средњовековне српске племићке породице, чува сећање на славне догађаје у којима су учествовали његови преци.

– Пре 170 година наши јуначки преци су својим животима ударили темеље да ми данас и овде живимо на својој земљи. Треба да поштујемо и чувамо њихов завет, јер је самозаборав наш највећи непријатељ, а љубав према својој земљи највећа сила на свету – казао је Стратимировић обраћајући се присутнима пре почетка концерта хора “Просветитељи”.

Манифестација “Лалићки сусрети” завршена је у недељу, 26. августа, целовечерњим концертом фолклорних ансамбала у сали Дома културе.

Фото галерија

Извор: Радио Оџаци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *