Бибиана даривала ученике основне школе у Лалићу

Миша Близанац и хор Просветитељи одржали концерт у Лалићу
27. августа 2018.
Сарадња библиотеке и основне школе у Лалићу
24. септембра 2018.

Бибиана даривала ученике основне школе у Лалићу

У суботу, 1. септембра, делегација из Републике Словачке на челу са директором Међународне куће уметности за децу “Бибиана” из Братиславе, Петером Тврдоњом, донела је торбе, књиге и друге поклоне за ученике Основне школе “Нестор Жучни” у Лалићу.

Том приликом лалићки основци приредили су пригодан програм, пре кога су госте поздравили директор школе Владислав Поповић и члан Општинског већа општине Оџаци задужен за образовање, Слободан Поповић.

Уназад десетак година, “Бибиана” припрема поклоне за децу из три насељена места у Војводини у којима живе припадници словачке националне заједнице. Поклоне су ове године добила деца из Ковачице, Селенче и Лалића.

– Пошто смо ми међународна кућа уметности, за нас није битно да ли деца уче на словачком, мађарском или српском језику. Сва деца у школама које обилазимо ће добити поклоне – казао је директор Петер Тврдоњ.

“Бибиана” организује престижно Бијенале илустрације у Братислави (БИБ), које постоји већ 50 година и има светски реноме у свету илустрације. На протеклом БИБ-у 2017. учествовала су 373 илустратора дечијих књига из 49 земаља.

Изложба награђених илустрација са последњег Бијенала приказана је у суботу у школи у Лалићу.

Културна установа из Братиславе у сарадњи са галеријом “Бабка” из Ковачице организује и наградни ликовни конкурс за децу из школа која цртају о томе шта знају о Словачкој на тему “Била једном једна Бибиана”.

На ову тему цртаће и лалићки основци који ће учествовати на конкурсу за наредну годину, када ће најбољи радови бити изабрани током манифестације “Дечија свадба” у Ковачици. “Бибиана” ће ауторе пет најбољих радова наградити таблетима.

Поред директора “Бибиане”, у делегацији која је посетила основну школу у Лалићу били су још Михал Леринц, председник клуба хонорарних конзула у Словачкој и дугогодишњи сарадник галерије “Бабка”, Карол Клајдач, сарадник у “Бибиани”, Емилиа Леринц, организаторка дечијег универзитета “Коменског” у Братислави и Павел Бабка, оснивач галерије наивне уметности “Бабка” у Ковачици.

Извор: Радио Оџаци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *