Bibiana darivala učenike osnovne škole u Laliću

Miša Blizanac i hor Prosvetitelji održali koncert u Laliću
27. avgusta 2018.
Saradnja biblioteke i osnovne škole u Laliću
24. septembra 2018.

Bibiana darivala učenike osnovne škole u Laliću

U subotu, 1. septembra, delegacija iz Republike Slovačke na čelu sa direktorom Međunarodne kuće umetnosti za decu “Bibiana” iz Bratislave, Peterom Tvrdonjom, donela je torbe, knjige i druge poklone za učenike Osnovne škole “Nestor Žučni” u Laliću.

Tom prilikom lalićki osnovci priredili su prigodan program, pre koga su goste pozdravili direktor škole Vladislav Popović i član Opštinskog veća opštine Odžaci zadužen za obrazovanje, Slobodan Popović.

Unazad desetak godina, “Bibiana” priprema poklone za decu iz tri naseljena mesta u Vojvodini u kojima žive pripadnici slovačke nacionalne zajednice. Poklone su ove godine dobila deca iz Kovačice, Selenče i Lalića.

– Pošto smo mi međunarodna kuća umetnosti, za nas nije bitno da li deca uče na slovačkom, mađarskom ili srpskom jeziku. Sva deca u školama koje obilazimo će dobiti poklone – kazao je direktor Peter Tvrdonj.

“Bibiana” organizuje prestižno Bijenale ilustracije u Bratislavi (BIB), koje postoji već 50 godina i ima svetski renome u svetu ilustracije. Na proteklom BIB-u 2017. učestvovala su 373 ilustratora dečijih knjiga iz 49 zemalja.

Izložba nagrađenih ilustracija sa poslednjeg Bijenala prikazana je u subotu u školi u Laliću.

Kulturna ustanova iz Bratislave u saradnji sa galerijom “Babka” iz Kovačice organizuje i nagradni likovni konkurs za decu iz škola koja crtaju o tome šta znaju o Slovačkoj na temu “Bila jednom jedna Bibiana”.

Na ovu temu crtaće i lalićki osnovci koji će učestvovati na konkursu za narednu godinu, kada će najbolji radovi biti izabrani tokom manifestacije “Dečija svadba” u Kovačici. “Bibiana” će autore pet najboljih radova nagraditi tabletima.

Pored direktora “Bibiane”, u delegaciji koja je posetila osnovnu školu u Laliću bili su još Mihal Lerinc, predsednik kluba honorarnih konzula u Slovačkoj i dugogodišnji saradnik galerije “Babka”, Karol Klajdač, saradnik u “Bibiani”, Emilia Lerinc, organizatorka dečijeg univerziteta “Komenskog” u Bratislavi i Pavel Babka, osnivač galerije naivne umetnosti “Babka” u Kovačici.

Izvor: Radio Odžaci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *